top of page

וכיצד היא עונה על הצרכים של התינוק?

 

 

מהי בעצם? 

האם היא הזנה בלבד, או שיש בה פונקציות חשובות נוספות להתפתחותו של התינוק?

ההנקה עונה על מס' צרכים נוספים של התינוק פרט לרעב, היא למעשה הסביבה ההתפתחותית המיטבית שמכילה בתוכה מענה כמעט לכל צרכיו בתקופה הראשונית לחייו, וממשיכה ללוות אותו גם בהמשך. בתהליך איטי ובטוח הוא נהיה פחות זקוק לה מבחינה תזונתית ומנטלית, והוא מתנתק והופך לאדם עצמאי. 

 

 לתינוק: 

 

תזונה מותאמת

היא המשך של ההזנה האימהית שהתרחשה ברחם. את מייצרת מזון ייחודי וייעודי לתינוק האחד והיחיד שלך, המותאם לצרכיו התזונתיים וליכולות העיכול שלו, בדיוק כפי שעשית בהיותו עובר שנישא בבטנך. החלב שלך קל לעיכול ועשיר ברכיבי תזונה הנחוצים להתפתחותו. מזון מסוג זה לא ניתן למצוא על המדפים בסופר, ועל כן, אין לו תחליף. 

 

ראו: סגולותיו של חלב-אם

 

הגנה חיסונית פעילה 

התינוק שלך, שיוצא אל העולם כשהוא סטרילי לחלוטין, מקבל ממך באמצעות החלב הגנה שתומכת במערכת החיסונית החסרה שלו. בחלב שלך  מצויים נוגדנים ומרכיבי הגנה אחרים המותאמים לגורמי המחלה שמצויים בגופו ובסביבתו. 

 

ראו: מהי הגנה חיסונית פעילה?

 

 

ויסות הכמות הנצרכת

פעולת היניקה מורכבת מתאום בין מציצה, בליעה ונשימה. כאשר תינוק בריא שנולד במועד יונק הוא שולט בכמות הנצרכת ע"י הפסקות יזומות, מציצה לא תזונתית, וכשהוא שבע או מסיים בצד אחד, הוא עוזב את השד בעצמו. זהו תהליך חשוב מאין כמותו בדרכו להיות אדם שנהנה מהרגלי אכילה בריאים. בדרך זו פחות סביר שיאכל יותר ממה שהוא צריך. לעומת זאת, באכילה מבקבוק החלב זורם במהירות ללא הפסקה אל פיו. הזרימה הפאסיבית יוצרת מצב שהוא אינו יכול לעצור לצורך מנוחה או נשימה. הוא חייב להגיב ולבלוע. כתוצאה מכך, הוא עלול לאכול בזמן קצר הרבה יותר ממה שהוא צריך.

 

ראו: הקשר בין אי - הנקה והשמנת יתר

ראו: האכלה נכונה מבקבוק

 

 

התפתחות תקינה של חלל הפה 

ההנקה מקדמת את התפתחותו התקינה של חלל הפה ומשפרת את התאום בין מרכיביו (הפה, השפתיים, הלשון, השיניים, השרירים , הלסת ודרכי הנשימה). בכך היא משפיעה לטובה על התפתחות הדיבור ובהירותו. נמצא שתינוקות יונקים נזקקים פחות לטיפולי שיניים, וסובלים פחות מנחירות והפסקות נשימה בזמן שינה בבגרותם.

 

מאמר של ד"ר פלמר 

מאמר 

מאמר - הנקה והשפעתה על הפסקות נשימה בשינה

 

סביבה התפתחותית

סביבת ההנקה מהווה פלטפורמה להתפתחותו של התינוק בתחומי ההתפתחות השונים.

בתחום התחושתי למשל התינוק היונק מקבל מגע עור לעור מאמו בכל הנקה, ובזמן ההנקה אמו מלטפת, טופחת ומעסה את איבריו. תינוקות יונקים מקבלים כ - 4 שעות של מגע ביום הממוצע.  סוגי המגע השונים חיוניים להתפתחות הסנסומוטורית שלו.

בהנקה התינוק מפתח את יכולותיו התקשורתיות באמצעות האינטראקציה עם אמא. זהו כר להתנסות, לבדיקת גבולות ולבניית יחסים אנושיים. בתחום המוטורי התינוק משתמש ברפלקסים בעודו מחפש ונצמד לשד, והללו מהווים יסודות ליכולותיו המוטוריות העתידיות. 

 

ראו: סביבה התפתחותית

ראו: חשיבות המגע

 

חונכות פזיולוגית

התינוק שלכם הוא תוצר של אהבה, והוא זקוק להרבה מהחומר הזה בזמן הקרוב. ומה זו בדיוק האהבה הזו שהוא זקוק לה? זו קירבה פיזית שמספקת לו את הסביבה המוכרת והבטוחה שלו. כך, כשהוא מונח בזרועותייך, אוזנו צמודה לבית החזה שלך והוא מאזין לקול פעימות הלב שלך, הוא מרגיש בטוח, עטוף ואהוב וכך הוא מתפנה להסתגלות, התפתחות וצמיחה. זה לא פינוק ולא מותרות, זהו מעבר הדרגתי מאוד הגיוני, מהיותו תלותי ב-100% ועד להפיכתו לאדם עצמאי. 

עד הרגע בו נולד לא חש רעב, שובע וצמא, לא חש חום וקור ושינויים דומים אחרים שהוא חשוף אליהם בחייו החדשים. לאחר הלידה התינוק לא מבין עדיין שהוא לא עוד חלק בלתי נפרד מאמא. למעשה, בתהליך הדרגתי וארוך הוא יגלה את עובדת היותו יישות נפרדת, יבין את גבולות גופו וילמד להתשמש בו. סביבת ההנקה מסייעת לו בשמירה על חום גופו, בויסות הדופק, החמצן בדם (סטורציה) וסדירות הנשימה. מבחוץ מאוד פשוט לראות את זה - כשאת רגועה ונינוחה, והוא עלייך, הוא הכי רגוע בעולם.

 

 

בתקופה הראשונית הוא יזדקק לקירבה הזו כשיהיה עייף, עמוס גירויים, וכשיחווה כאב וחוסר נוחות.

 

ראו: מגע עור לעור / skin to skin contact

 

הפחתת כאב

ההנקה מתפקדת כמשכך כאבים. 

במשרד הבריאות למשל, השכילו לנצל את זה בעת מתן חיסונים. עפ"י ההמלצות משרד הבריאות מומלץ להניק תוך כדי החיסון ואחריו.

הנקה לשיכוך כאבים - חוזר מנכ"ל של משרד הבריאות

המלצות משרד הבריאות

 

סיוע לעיכול

המציצה מפעילה את השרירים הטבעתיים לאורך מע' העיכול ומסייעת לתינוק בתהליך העיכול. הפעלתם מאפשרת לו לשחרר מיצי כיבה, לשחרר גזים ולהוציא יציאות. ולראיה, בדר"כ התינוק היונק עושה קקי תוך כדי ההנקה או אחריה.

זה לא גאוני?

את לא רק מספקת את המזון, את גם עוזרת לתינוק שלך להתמודד איתו.

 

ויסות גירויים

בסביבת ההנקה התינוק יכול להתכנס פנימה. בראשית חייו הוא עסוק מאוד בקיומו הפיזי - בתחושות החדשות, בנשימה, בעיכול ובגילוי גבולות גופו ואיבריו. בסביבת ההנקה יש ביכולתו להתנתק מהסביבה עתירת הגירויים ולפנות עצמו ללמידה חושית ומוטורית, לעיבוד המידע ולהפנמתו.

 

הנקה מפחיתה את הסיכון ללקות ב-

  • אלרגיות

  • שלשולים – ב 50%

  • דלקות אוזניים חוזרות - ב 50%

  • דלקות ריאות

  • אסטמה וזיהומים בדרכי הנשימה

  • סוכרת נעורים - ב 50%

  • השמנת יתר – 30%-40%

  • מוות בעריסה - ב 50%

 

לאמא 

 

  • דימום מופחת אחר הלידה

  • התכווצות הרחם למימדיה הטבעיים

  • איזון הורמונאלי

  • אמצעי מניעה (רק כאשר ההנקה היא בלעדית, לפי דרישה ומתרחשת גם בלילה, ללא שימוש במוצץ)

  • ירידה במשקל (כ-500 קל' ליום)

 

מפחיתה את הסיכון ללקות ב -

  • סרטן השד והשחלות

  • אוסטיאופורוזיס ושברי ירכיים.

  • דיכאון אחר לידה

 

התווית נגד להנקה - מתי אסור להניק

 

 

 

 

אשמח לעזור,

יעל פנחסי

יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

 

bottom of page