top of page

הנקה - המשך טבעי לחיים מחוץ לרחם

התינוק שלך חי את חייו ברחם. בשבועות האחרונים להיריון חושיו מפותחים, הוא שומע, רואה, חולם, מוצץ את אגרופו, מניע את איבריו.  

הרחם שלך היא ביתו, וביום היוולדו הוא מוצא את עצמו בסביבה שונה מאוד מהסביבה אליה הורגל. 

מה השתנה?

  • הוא חש פתאום את כוח הכבידה ואינו עטוף במי-השפיר המגוננים.

  • הוא משתמש לראשונה בריאותיו לנשימה.

  • הוא משתמש לראשונה במערכת העיכול שלו.

  • המזון שהגיע אליו באופן רציף ופאסיבי הופך למשהו שהוא צריך להשיג בעצמו. לראשונה יחוש את תחושת הרעב והשובע.

  • הקולות המעומעמים (קולך, קול אבא והסביבה כולה) ששמע ברחמך הופכים עוצמתיים.

  • הקולות שהיה רגיל לשמוע ברחם נשמעים רחוקים ומעומעמים כעת (פעימות ליבך, מע' העיכול שלך, מע' הדם שלך, הנשימות שלך)

  • האורות שחדרו מעט פנימה מסנוורים לפתע.

  • ברחם הורגל לתנועה מתמדת וכעת הוא בתנועה רק כשהוא בזרועותיכם ואתם מתנועעים.

  • פלנטה אחרת! חישבי על עצמך -  איך את מרגישה כאדם בוגר במקום עבודה חדש או בארץ זרה והכפילי את עוצמת התחושה פי כמה. מה שנפלא בשינוי הזה הוא שיש לו אותך לאורך כל הדרך, את העוגן. בתוכך התפתח, ממך יצא ובחיקך יסתגל לחייו החדשים. 

 

אילו תנאים יאפשרו לו להסתגל?

סביבה שתהווה המשך טבעי לחייו ברחם 

לאחר הלידה התינוק מצפה לסביבה המוכרת לו. הוא חש בשינויים העצומים שחלו על סביבתו ולכן התנאים הקרובים ביותר לחייו ברחם הם אלה שיקלו עליו להסתגל לסביבת חייו החדשה .

חייו ברחם התרחשו בתוכך, ואף שנולד, הוא אינו מכיר עדיין בעובדת היותו יישות נפרדת ממך. למעשה יעבור זמן מה עד שיגיע להבנה הזו. כרגע, הוא חש בטוח ומוגן כשהוא חש את קרבתך ומפוחד ומאויים כשהוא נפרד ממך. 

לאחר הלידה במשך כשעתיים הוא יהיה מאוד מעורר, חושיו יהיו מחודדים והוא יחקור את המצב החדש, יחוש אותו ויתרשם מהסביבה אליה הגיע. זהו פרק זמן מאוד משמעותי בו מתרחשת החתמה ביולוגית. בזמן הזה השתדלי ליצור לכם סביבה אינטימית, עמעמי את האורות כדי שיוכל לפקוח את עיניו ולהביט בך ודברי בשקט. הניחי אותו עלייך במגע עור לעור, ראשו על בית החזה שלך כשאזנו צמודה להלמות ליבך, גופו הקטן והמכונס בין שדייך והוא חש אותך הפעם מבחוץ. 

 

הנקה

ההנקה היא חלק משמעותי בסביבה הטבעית אותה הוא מצפה למצוא לאחר לידתו, לכך תשעת החודשים ברחם הכינו אותו. ההנקה מהווה עבורו הרבה יותר ממזון, כשיפתח את הפה ויחפש את השד, הוא בעצם מחפש את החיבור אליך, שנותן לו מענה לרבים מצרכיו בשלב זה. להמשך...

 

התינוק מתחבר בעצמו לשד לאחר הלידה - Breast crawl

 

מגע, תנועה וקול

ברחמך התינוק קיבל את שלשת המרכיבים הללו.

 

קול 

קולות מערכת הדם שלך, פעימות ליבך, ראותייך מתמלאות ומתרוקנות, מע' העיכול הגועשת היו לסביבה מאוד קולנית. לא שקט שם ברחם כלל וכלל. לכן, לתינוקות מאוד נעים בסביבה רועשת. קולות כמו מכונת כביסה, רדיו ברקע, מייבש שיער, מים זורמים, ים, רחוב סואן, אנשים מדברים, לחישת שששששש באזנו, מקצבים מונוטוניים וכד' הם קולות שגורמים לתינוקות להיות נינוחים.

 

תנועה 

כל היום התערסל לו ונהנה מההתנהלות היומיומית שלך - ההליכה, ההתכופפות, ההתרוממות וההתעמלות. בלילה את אמנם נחת והוא התעורר לחיים, אך גם במנוחתך הוא חווה תנועה - נשימתך הניעה אותו ברכות ושינויי התנוחה בשנתך שינו גם הם את תנוחתו. לכן, כשהוא יחווה תנועה מונוטונית ורכה כמו הליכה כשהוא עטוף בתוך מנשא הוא יהיה רגוע ושליו.

 

מגע  

מגע מי השפיר שעטפו אותו, המגע של דפנות הרחם בזמן תנועה ומגע איבריו שנגעו זה בזה היו סוגי המגע הראשונים שחווה. המגע הוא גירוי חשוב מאין כמותו להתפתחות התינוק שלך. יש סוגים שונים של מגע ולכל אחד מהם תפקיד מעט שונה. חשוב שיקבל מגע עדין ומרחף כמו ליטוף או נשיקה ומן הצד השני מגע נוכח ועמוק כמו חיבוק או עיסוי. המגע העמוק מגדיר לו את גבולות גופו, מסמן במוחו את האיברים השונים ומזכיר לו את קיומם, ובכך מסייע לו להשתמש בהם. מגע כמו טפיחות יכול לסייע לו להרפות מתח שרירי. מגע עם סוגים שונים של טקסטורות יספק לו עושר תחושתי ובכך יסגל אותו לסביבה.

 

הסתגלותו למצב החדש היא תהליך, ואינה יכולה להתרחש מיד לאחר הלידה. כך שאם הוא יונק תכופות, לא ישן לילה רצוף, מביע אי-שביעות רצון כשמניחים אותו בעגלה, הוא בסה"כ תינוק נורמלי. תפקידכם כהורים לתינוק הוא תפקיד תובעני ואין קיצורי דרך. 

הוא זקוק לליווי שלכם בדרכו להיות אדם בטוח ועצמאי וככל שתשכילו להבין ולהכיר בכך, כך תצליחו להענות לצרכיו ולאפשר לו להתפנות להסתגלות, התפתחות ורכישת אמון בעצמו ובסביבתו.

לצורך העניין התיידדו עם מנשא שיאפשר לכם לספק לו את הקרבה, התנועה, המגע והקול,  תוך כדי שאתם מנהלים את חייכם, כמעט כמו בהיריון. 

 

 

אשמח לעזור,

יעל פנחסי

יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

 

bottom of page