top of page

אינך יכולה להניק 

 

ההנקה מספקת לתינוקך הרבה יותר ממזון. כיצד ניתן לספק את אותם צרכים במידה ואינך יכולה להניק?

הזנה

חלב אם הוא מרכיב חשוב אחד בסביבת ההנקה. יש מצבים שונים בהם קיים מיעוט חלב, עיכוב בהגעתו, או חוסר יכולת להזין בו את התינוק ( בשל תרופות מסוימות שהאם נוטלת אשר עוברות בחלב וביכולתן להזיק לתינוק לדוגמה). במקרים הללו אנחנו שמחים מאוד על קיומו של התמ"ל. טוב שהוא קיים ושהוא מוצר מפותח שממשיכים לשקוד על פיתוחו.

בימים הראשונים, אם מסיבה כל שהיא אובחן מצב של עיכוב בהגעת החלב, עלייך לדמות את מה שהיה קורה לו התינוק היה יונק באופן רגיל. כלומר, כפי שקורה בהנקה ממוצעת, עלייךלסחוט / לשאוב חלב מן השד כ- 8 פעמים ביממה (גם בלילה). 

דבר נוסף שתוכלי לעשות, הוא לדמות את סביבת ההנקה. התינוק היונק מקבל מגע עור לעור כמספר הפעמים שהוא יונק (בממוצע 8-12 ואף יותר), גם אם הוא לבוש, פניו באים במגע עם עורה של אמא. למגע מהסוג הזה חשיבות רבה ואת יכולה בקלות לספק לו את זה כשהוא אוכל מבקבוק. קיימת דרך נוספת שבה תוכלי לספק לו תוספת ביניקה מן השד באמצעות צינורית דקיקה שמתחברת לבקבוק בצד אחד ומוצמדת לשד בצד השני, ובזמן שהוא יונק מן השד הוא מקבל את התוספת דרכה. שיטה זו מצריכה הדרכה מקצועית של יועצת הנקה מוסמכת.

 

סגולותיו של חלב-אם

חשיבות המגע

 

הנקה חלקית 

אם מתעורר קושי חלקי בו את יכולה להניק במידה מוגבלת מסיבה כלשהי, מומלץ לא לוותר על ההנקה כולה. כל הנקה טובה יותר מאי-הנקה. מה שתצליחי להעביר לתינוק שלך יהיה נפלא עבורו והוא יהנה מהיתרונות שמגיעים עם החלב שלך ומהקרבה אליך.

דוגמאות למצבים מסוג זה:

 

  1. עיכוב בהגעת החלב השופע - מדובר במצב זמני. המשיכי ליצור גירוי עצבי ע"י סחיטה ידינית או שאיבה, המשיכי לשהות במחיצת התינוק במגע עור לעור והוא יגיע.

  2. נטילת תרופות שאינן מתאימות להנקה - התייעצי עם המרכז הטרטולוגי, למרבית התרופות יש תחליף שמתאים להנקה. בנוסף לכך  חפשי אינפורמציה מהימנה לגבי פרק הזמן הבעייתי להנקה לאחר נטילת התרופה. יתכן מצב בו תצטרכי להמנע באופן מאוד חלקי.

  3. מיעוט חלב - קיימים מצבים בריאותיים שגורמים למיעוט חלב. עלייך להוועץ ביועצת הנקה, לעדכן אותה בכל הידוע לך על מצבך הרפואי  כדי שתוכל להתאים לך תכנית טיפול. יש תוספי מזון ותרופות שמגבירות חלב (גלקטוגוגים), אך אינך יכולה לקחת אותן על דעת עצמך, הפגשי עם יועצת הנקה שתאבחן האם יש צורך ואיזה מהם עליך ליטול (במקרה של תרופה תופני לרופא). 

  4. השראת הנקה - ניתן ליצור הנקה יש מאין. במקרה של אימוץ תינוק בו האמא מעוניינת להניק ניתן לייצר חלב אצל אמא שלא ילדה. זה תהליך לא פשוט, שדורש מהאמא הכנה מראש. לא בכל המקרים תווצר הנקה מלאה, יתכן מצב בו האמא תייצר אחוז מסויים מהכמות שהתינוק יצרוך ואת השאר יקבל בתוספת תמ"ל. ראה: אתר בנושא השראת הנקה http://www.fourfriends.com/abrw/

  5. ניתוח או אשפוז - אם את מניקה ואת עומדת לפני ניתוח או אשפוז, אין זה אומר בהכרח שעליך להפסיק להניק. בתקופה בה תהיי מאושפזת את יכולה לשמור על תנובת החלב ע"י שאיבה, וכך להמשיך ולספק לתינוק שלך את החלב שלך. יתכן מצב נקודתי בו החלב שלך לא יוכל להזין את התינוק בגלל תרופות וחומרים שתחשפי אליהם בתקופת האשפוז. במצב כזה, עד כמה שזה מצער,  עליך לשאוב ולהשליך את החלב ע"מ לשמור על תנובתו.

 

ראה: מהי הגנה חיסונית פעילה?

 

ויסות הכמות הנצרכת

פעולת היניקה מורכבת מתאום בין מציצה, בליעה ונשימה. 

כאשר תינוק בריא שנולד במועד יונק הוא שולט בכמות הנצרכת ע"י הפסקות יזומות, מציצה לא תזונתית, וכשהוא שבע , הוא עוזב את השד בעצמו. 

 

לעומת זאת, באכילה מבקבוק החלב זורם במהירות וללא הפוגה אל פיו. הזרימה הפאסיבית יוצרת מצב שהוא אינו יכול לעצור לצורך מנוחה או נשימה. הוא חייב להגיב ולבלוע. כתוצאה מכך, הוא עלול לאכול בזמן קצר הרבה יותר ממה שהוא צריך.

ע"י האכלה קצובה מבקבוק את יכולה לסייע לו לווסת את הכמות הנצרכת וקצב הזרימה:

1. הכיני בבקבוק את הכמות שאותה הוא אמור לאכול ולא הרבה יותר מזה. אם הוא אוכל תמ"ל והכמות שאת מכינה גדולה יותר, לאחר ההכנה רוקני את הכמות המיותרת מן הבקבוק כדי למנוע מצב שיאכל יותר מדי.

2. התינוק אנכי (כמו יושב).

3. הבקבוק מונח ב-90 מעלות לפה של התינוק, מקביל לרצפה.

4. הפטמה של הבקבוק איטית וחצי מלאה בחלב.

5. הפסקות יזומות - כעבור מס' מציצות הטו את הבקבוק מטה כדי לאפשר לתינוק הפוגה לנשימה.

6. שימרו על קשר עין, אם התינוק מפסיק לרגע לצורך מנוחה או הסדרת הנשימה, הטי את הבקבוק מטה כדי לפנות את החלב מן הפטמה. 

 

ראה: האכלת יונקים מבקבוק

 

 

מציצת האצבע 

לאחר שאכל ושבע התינוק היונק עובר למציצות שאינן תזונתיות. המציצה היא צורך בפני עצמו שממלא פונקציות חשובות לרווחתו של התינוק. ברגע שהפה עוסק במציצה הוא מפעיל את השרירים הטבעתיים לאורך כל מערכת העיכול. המציצה מאפשרת לתינוק להתמודד עם המזון שצרך, ע"י סיוע בפעולת העיכול - שחרור מיצי קיבה, יציאות וגזים.

עם סיום ההאכלה בבקבוק בצמוד לעורך, את יכולה להגיש לו את האצבע (נקיה וללא ציפורן בולטת) למציצה, כשהוא ממשיך להנות מחום גופך. את האצבע תגישי לו ע"י ליטוף מסביב לפה ונקישות עדינות לגירוי רפלקס החיפוש. כשיפתח את פיו, הניחי את האצבע על לשונו כשהציפורן מונחת על הלשון (אצבע הפוכה), או געי בעדינות בחייך העליון באותו אופן. אם הוא מעוניין הוא ימשוך אותה וימצוץ, ואם לא הוא ידחוף אותך החוצה בעזרת לשונו.

זה כלי מצויין להרגעת התינוק שגם אבא יכול להשתמש בו.

 

חונכות פזיולוגית

התינוק שלכם הוא תוצר של אהבה, והוא זקוק להרבה מהחומר הזה בזמן הקרוב. ומה זו בדיוק האהבה הזו שהוא זקוק לה? חלק משמעותי ממנה היא הקירבה הפיזית שמספקת לו את הסביבה המוכרת והבטוחה שלו. כך, כשהוא מונח בזרועותייך, אוזנו צמודה לבית החזה שלך והוא מאזין לקול פעימות הלב שלך, הוא פנוי להסתגלות, התפתחות וצמיחה. זה לא פינוק ולא מותרות, זהו מעבר הדרגתי מאוד הגיוני, מהיותו תלותי ב-100% ועד להפיכתו לאדם עצמאי. 

לאחר הלידה התינוק לא מבין עדיין שהוא לא עוד חלק מגופך. למעשה, בתהליך הדרגתי וארוך הוא יגלה את עובדת היותו יישות נפרדת, יבין את גבולות גופו וילמד להתשמש בו. המצאותו בסביבת גופך מסייעת לו בשמירה על חום גופו, בויסות הדופק, החמצן בדם (סטורציה) וסדירות הנשימה. 

בתקופה הראשונית הוא יזדקק לקירבה הזו כשיהיה עייף, עמוס גירויים, וכשיחווה כאב וחוסר נוחות.

 

ראה: מגע עור לעור 

 

ויסות גירויים

בסביבת ההנקה התינוק יכול להתכנס פנימה. בראשית חייו הוא עסוק מאוד בקיומו הפיזי - בתחושות החדשות, בנשימה, בעיכול ובגילוי גבולות גופו ואיבריו. בסביבת ההנקה יש ביכולתו להתנתק מהסביבה עתירת הגירויים ולפנות עצמו ללמידה חושית ומוטורית, לעיבוד המידע ולהפנמתו. 

את יכולה לספק לו את זה באמצעות נשיאה במנשא בד למשך זמן מסויים במהלך היום. אם את יוצאת איתו לטיול או לסידורים, הסביבה עמוסת הגירויים עלולה להכניס אותו למצב דחק בעיקר בתקופת חייו הראשונית. לעומת זאת אם יחווה את השהייה בסביבה הזו מכונס בתוך מנשא, הוא יחוש מוגן ובטוח ויוכל להמשיך ולעסוק בשלו.

 

 

 

אשמח לעזור,

יעל פנחסי

יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

bottom of page