top of page

שאלות  נפוצות

  1.  איך עלי להערך להנקה?

  2. איך אדע שהתינוק שלי אוכל מספיק?

  3. איך מטפלים בגודש?

  4. כמה זמן תינוק יונק ובאיזו תדירות?

  5. איזו תנוחה מומלצת להנקה?

  6. מה עלי לעשות אם התינוק לא יונק?

 

 

איך עלי להערך להנקה?

 

 

מחקרים מראים שהדרך הטובה ביותר להערך להנקה היא הכנה מראש לעומד להתרחש. אין צורך בשום הכנה פיזית. את יכולה להרשם לסדנת הכנה להנקה  בה תלמדי מהוא המסלול האופייני של הנקה. כיוון שמעולם לא הנקת ולא גדלת בשבט שבו ההנקה חשופה לעיני כל, הפעם הראשונה שתחווי את ההנקה תקרה בזמן אמת על בשרך. חוסר הידע המוקדם הזה מעמיד אמהות במצבים מפתיעים, מבלבלים ומערערי ביטחון ביכולת שלהן לספק לתינוק שלהן את כל צרכיו התזונתיים וצרכים אחרים. בימים הראשונים שאחר הלידה המציאות משתנה בקצב מאוד מהיר. כל יום מביא איתו שינויים משמעותיים, שללא ידיעה מוקדמת, מעוררים אצל אמהות תסכול, יאוש וחוסר אונים. 

 

אני פוגשת אמהות בביה"ח ברגעים כאלה, בזמן שמה שעובר עליהן עובד בדיוק לפי הספר, נורמלי וצפוי, אך לתחושתן משהו לא בסדר. כמה צער, כאב ובחירות שגויות יכולות היו להחסך אילו היו מגיעות למעמד מוכנות.

בסדנאת ההכנה את לומדת על תהליכים אותם תעברי לאחר הלידה, למה לצפות בימים הללו מעצמך ומן התינוק שלך, כיצד עלייך לנהוג במצבים השונים, כמו-כן הסדנה מציידת אותך בכלים שימושיים לימים אלה.

 

 

איך אדע שהתינוק שלי אוכל מספיק?

 

  1. כמות היציאות - מהיממה הרביעית אנחנו מצפים ל- 3 חיתולי קקי ו-6 חיתולי פיפי לפחות (נכון לחודש הראשון).

  2. לאחר היום השלישי צבע הצואה משתנה משחור (מקוניום) לירקרק, עד הגיעה לצבע צהוב חרדלי עם פתיתים.

  3. התינוק יינק כ-8-12 פעמים ב-24 שעות ובין ההנקות יהיה מסופק ורגוע.

  4. התינוק יתעורר בעצמו וידרוש לינוק.

  5. התינוק יחזור למשקל הלידה עד היום ה-10 שלאחר הלידה.

  6. התינוק יראה 

 

כמה זמן תינוק יונק?

 

כמה זמן לוקח לך לאכול?

שאלה טובה!

במהלך היום יש ארוחות כאלה ואחרות. לפעמים את אוכלת תפוח ב-5 דק' ויש ארוחות של 3 מנות שאורכות שעה ויותר. 

ובכן, התשובה לכך היא תלוי.

תלוי בהמון גורמים - בגילו, מתי ההנקה מתרחשת במהלך היום, האם יום חורף או קיץ ועוד.

בראשית ההנקה תינוק יכול לינוק במשך הרבה זמן, הנקות תכופות. עם הזמן, ככל שהתינוק יונק לפי דרישה זמני ההנקה הולכים ומתקצרים, היניקה שלו נהיית יותר אפקטיבית והגוף שלך מייצר חלב יותר ביעילות ובהתאמה לתינוק שלך.

איך שלא יהיה, השבועות הראשונים הם אינטנסיביים (בערך 6-8 שבועות). התינוק שלך צריך להסתגל לחיים מחוץ לאמא, את צריכה להסתגל אליו ולתפקידך החדש ושניכם צריכים להסתגל ולהכיר זה את זה. אז קחי נשימה עמוקה, סדרי את סדר העדיפויות שלך בתבונה, השתדלי לישון כשאפשר ונסי להנות מזמן הרב והאיכותי שלכם ביחד. במהלך השבועות הללו הוא ינק הרבה פעמים ביממה ולמשך הרבה זמן.  קראי עוד על הסימנים לכך שהכל בסדר

 

היממה בה נשברים כל השיאים היא היממה השניה שאחר הלידה, בה התינוק יונק ללא הרף, רגוע בעיקר כשהוא עלייך בהנקה או לא, העיקר שזה עלייך. ביממה הזו הוא יונק את הקולוסטרום שמתאים לצרכיו בכמותו ואיכותו. אם את בביות מלא ואת נענית לצורך שלו להיות בקרבתך ולינוק כשהוא מעוניין, סביר להניח שיהיה רגוע ומסופק. הבעיה מתחילה כשאתם נפרדים זה מזה. במרבית המקרים ביממה הזו אתם עדיין מאושפזים בביה"ח. מה שבד"כ קורה הוא שהתינוק יונק זמן רב, ואז כשאת חושבת על להניח אותו בעריסת הפלסטיק או להשאיר אותו בתינוקיה השם ישמור, הוא ימחה נמרצות. זה מתבטא בבכי שובר לבבות. החשש שעולה בשלב זה אצל אמהות רבות הוא שהתינוק עדיין רעב, איך יתכן שינק כל-כך הרבה זמן והוא עדיין רעב? החשש הזה מתחזק כשהאחות בתינוקיה תתקשר אליך בערך 10 דק' אחרי שהפקדת אותו ותאמר לך שהוא רעב, יכול להיות שתציע לתת לו תוספת. הסיבה לכך היא בד"כ ההפרדה ולא הרעב. התינוק שלך בוכה כיוון שהוא זקוק לקרבתך ולא משום שהוא רעב. אם היה רעב, הוא לא היה רגוע בהנקה או כשהוא ישן בזרועותייך. קראי עוד על היום השני.

 

לאחר התקופה הראשונית הזו, ככל שהתינוק גדל, היניקה שלו נעשית יותר מאורגנת וההנקה משתכללת. אם יינק לפי דרישה הנקה מלאה, מנגנון ייצור החלב שלך יתאים את עצמו לצרכיו ויגיע זמן בו זמני היניקה שלו יתקצרו. אולי תחששי שהוא לא אוכל מספיק, כיוון שהוא מסיים ארוחה בכמה דקות. שהרי התרגלת להנקות ארוכות. זה מהלך תקין ורצוי, סימן טוב לכך שהוא ינק לפי דרישה וסינכרן את ייצור החלב לצרכיו.

 

קיים סדר בהנקה, אלה שהוא אינו נוסחה פשוטה כפי שנטו לחשוב בימים עברו. הסדר הטוב והבריא מסתדר לפי הפיזיולוגיה של התינוק. 

והתשובה לשאלה הזו היא אינו מספר פשוט. התינוק יונק כמה זמן שהוא צריך,וכשהוא מסיים הוא עוזב את השד בעצמו.

 

 

 

 

 

תנוחות בהנקה

 

לתנוחה בה את מניקה יש השפעה משמעותית על הנוחות שלך, על יעילות ההנקה ועל הנוחות של התינוק שלך.

הדרך הטובה ביותר למצוא את התנוחה הנכונה לך היא ע"י ניסוי וטעייה, לאחר שתלמדי כמה עקרונות חשובים.

בימים הראשונים את והתינוק שלך לומדים זה את זה, ובונים את דרככם המשותפת. התינוק נולד לינוק, ולכן אם נולד בלידה טבעית או לידה שבה היתה התערבות רפואית מינימאלית, הוא מגיע להנקה עם יכולות מאוד מרשימות שמאפשרות לו להתחבר אל השד כמעט ללא עזרה מצידך.

צפי בסרטים הללו לפני שנמשיך, כדי לתרשם מיכולותיו של תינוק שזה עתה נולד להתחבר בעצמו לשד:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breast crawl 1

סרטון -  התחברות עצמאית לשד (Selt attachment)

 

יכולותיו של התינוק להתחבר בעצמו לשד מתאפשרות בעזרת הרפלקסים איתם הוא נולד. הרפלקסים הם התנהגויות לא רצוניות שמגיבות לגירוי מסויים ומטרתן לאפשר לתינוק לשרוד את תקופת חייו הראשונית ולהשיג לעצמו מזון. מרבית הרפלקסים שמעורבים בהתחברות העצמאית לשד עובדים עם כוח הכבידה, כלומר, כשהתינוק מונח מעלייך. 

כשהוא שוכב מעלייך הוא יכול להשתמש ברפלקס הזחילה כדי להזיז את עצמו לכוון השד, ברפלקס החיפוש כדי להבין היכן נמצאת הפטמה וברפלקס הרמת הראש כדי לתפוס אותה. יש עוד רפלקסים רבים שמעורבים בתהליך המופלא הזה.

אם כך, התינוק שלך הוא לא ממש חסר ישע. הוא שותף מלא, וראוי לתת לו מקום לבטא את זה. למען האמת, כשהתינוק מתחבר בעצמו החיבור, בסבירות גבוהה, יהיה איכותי יותר. גם התחושה שלו תהיה טובה יותר, הוא יהיה בשליטה על גורלו ויחווה מסוגלות.

יתרון נוסף שקיים בהשענות לאחור כשהתינוק מונח מעלייך היא שכוח הכבידה משאיר אותו צמוד לשד לאורך כל ההנקה. 

בהנחה שהכל בסדר, ואתם לא זקוקים לפתרונות מיוחדים, כל שנותר לך הוא להתרווח לך בתנוחה שנוחה לך, 

להשען מעט לאחור, להניח לשד להשאר במקומו הטבעי, ולהניח את התינוק כשראשו על בית החזה שלך וגופו בין שדייך, עור לעור  ולהמתין. פשוט לתת לו מעט זמן להבין היכן הוא נמצא, להערך, לחפש, למצוא ולתפוס.  התהליך הזה יכול לקחת כ-50-60 דק' מיד אחרי הלידה, ומומלץ בחום לאפשר לו להגיע לשם בעצמו. בשלב זה אין דחיפות לספק לו מזון, ואפשר בהחלט להנות ולהתבונן בפלא הזה ללא חשש. 

 

סימנים לכך שאולי התנוחה וההצמדה לא מיטביות:

 

  • את חשה כאב בזמן ההנקה.

  • הפטמה יוצאת מעוותת, לא בצורתה הטבעית.

  • פטמות פצועות או סדוקות.

  • התינוק יונק רק את הפטמה.

 

יתכנו סיבות נוספות לסימנים הללו, מומלץ לפגוש יועצת הנקה לצורך אבחון.

 

http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html

 

 

מה עליך לעשות אם התינוק אינו יונק?

 

שימור הנקה

 

  • בשלשת הימים הראשונים עלייך לסחוט את הקולוסטרום מן השד ולהאכיל את התינוק בכפית.

  • בשלב זה השתדלי לפגוש יועצת הנקה כדי לאבחן מה הבעיה ולמצוא לה פתרון.

  • אם לאחר הגעת החלב (בערך ביום השלישי) התינוק עדין לא יונק עלייך לדמות את תדירות היניקה של תינוק בשלב זה ולשאוב חלב בעזרת משאבה ברמת בי"ח (לקטינה, סימפוני או ספקטרה). מס' השאיבות הנחוץ ביממה הוא לפחות 8 פעמים (מתוכן שתיים בלילה). 

  • כדי לשמר הנקה עלייך להאכיל את התינוק בבקבוק האכלה קצובה.

  • בנוסף להאכלה בבקבוק תני לתינוק למצוץ אצבע והמנעי משימוש במוצץ.

  • במהלך היום ספקי לתינוק מגע עור לעור.

 

מטרת העקרונות הללו לשמור על אספקת החלב ועל יכולות המציצה המולדות של התינוק עד לרגע בו הוא יוכל לינוק ישירות מן השד.

 

 

כדאי שתקראי:

 

 

 

בהצלחה.

 

אשמח לעזור,

יעל פנחסי

יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

 

כמה זמן תינוק יונק
איך עלי להערך להנקה
איך אדע שהתינוק אוכל מספיק
תנוחות
מה אם התינוק לא יונק
bottom of page